ZATERDAG 16 september, 20U

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

EEN MOMENT DAT
DE EEUWIGHEID VERLICHT

PIANORECITAL

 

Irina Lankova, piano

Na Carnegie Hall in New York, Concertgebouw in Amsterdam, Salle Gaveau in Parijs en tal van festivals in 2022 te hebben uitverkocht, presenteert Irina Lankova haar nieuwe programma.

“Ik ben een moment dat de eeuwigheid verlicht”, deze beroemde uitspraak van Alexander Scriabin onthult de essentie van muziek en de rol van de kunstenaar. Het is ook een bepaald gevoel dat de pianiste op het podium beleeft: verbonden met de bron van de muziek terwijl ze deze deelt met het publiek. In perfect evenwicht tussen lyriek en virtuositeit, met zeer bekende stukken en andere die zelden worden gespeeld, combineert dit persoonlijke programma van Irina Lankova tijdloze composities van Chopin, Scriabin en Rachmaninov. Ze brengt ze met de verfijning, de diepte, de sensualiteit en verrukking van hun muzikale werelden.

Dit doordachte programma onderscheidt zich door de selectie van korte, bijzonder geïnspireerde werken van de drie componisten, die, terwijl ze elkaar weerspiegelen, een nieuwe dialoog creëren. De stukken worden gespeeld in vier groepen van 15 tot 20 minuten en worden verbonden door enkele boeiende luistersleutels van de pianiste. “Naast haar diep expressieve muzikale vertolkingen, geeft ze korte toelichtingen … en slaagt erin om een persoonlijke en minder conventionele ervaring te creëren waarin iedereen zich welkom voelt”, International Piano Magazine.

Een uitzonderlijk concert in zijn oneindige schoonheid en intense emoties.

PROGRAMMA

Alexander Scriabine
Étude Op.2 Nr.1 in do# klein, Andante (1887); Étude Op.42 Nr.5 in do# klein, Affannato (1903)
Frédéric Chopin
Nocturne Op.48 Nr.1 in do klein, Lento (1842); Etude op.10 Nr.12 in do klein, Allegro con fuoco (1831)
Sergej Rachmaninov
Prélude Op.23 Nr.4 in re groot, Andante cantabile (1903); Prélude Op.32 Nr.10 in si klein, Lento (1910); Moment musical Op.16 Nr.4 in mi klein, Presto (1896)
Frédéric Chopin
Nocturne Op.72 Nr.1 in mi klein, Andante (1826); Prélude Op.28 Nr.4 in mi klein, Largo (1839)
Alexander Scriabine
Prélude Op.11 Nr.4 in mi klein, Lento (1888); 5 Préludes Op.16 (1895)
Frédéric Chopin
Fantaisie-Impromptu Op.66 in do# klein, uitgave van Arthur Rubinstein (1835); Prélude Op.28 Nr.20 in do klein (1839)
Sergej Rachmaninov
Variaties op een thema van Chopin, Op.22, selectie (1903)
Frédéric Chopin
Ballade Nr.1 Op.23 in sol klein (1835)

Duur van het concert: 1u15.

Het concert is VOLZET. We bieden u de mogelijkheid om u in te schrijven op de wachtlijst voor het geval er op het laatste moment plaatsen vrijkomen: info@maxfestival.be of om te reserveren voor andere concerten van het festival.

Irina Lankova

Een unieke pianiste, zowel in haar diep expressieve interpretaties en in haar relevante programmakeuzes, als in haar persoonlijke manier om de werken met enkele luistersleutels te presenteren. Irina Lankova creëert gepassioneerde en poëtische concertervaringen. Gevestigde waarde op het internationale toneel, trad ze op in Carnegie Hall, Wigmore Hall, Salle Gaveau, Het Concertgebouw en op tal van festivals Piano Folies, L’Esprit de piano, Sagra Musicale enz.

Door de internationale pers beschreven als een pianiste met een “werkelijk poëtische aanslag” (The Independent) en een spel met “oneindig veel kleuren” (La Libre Belgique), speelt Irina Lankova Rachmaninoff, Scriabin en Chopin met dezelfde intuïtieve en authentieke aanpak. Haar opnames werden allemaal door internationale critici geprezen om hun “diepe gevoeligheid” (Pianist), “persoonlijke vertelling” (La Libre Belgique) en “grote oprechtheid” (Muziekeducatie).

Irina Lankova studeerde summa cum laude af aan de Gnessine School in Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze kreeg les van de grote meesters van de Russische school, zoals Evgenij Mogilevsky, zelf een leerling van Heinrich Neuhaus, en kreeg later persoonlijk advies van Vladimir Ashkenazy. Als erfgename van de Russische school hecht ze het grootste belang aan de klankkwaliteit en frasering, en wordt ze erkend voor haar kleurrijke palet en de lyrische aard van haar interpretaties: “Ze werkt op zeer rijk sonoor canvas en roept sferen op met een onbetwistbare autoriteit.” (The Independent)

https://www.irinalankova.com