MAX FESTIVAL:
topkwaliteit in het hart van een dorp

Max Festival is een internationaal festival van klassieke muziek… maar het is nog veel meer. Het verhaal startte 58 jaar geleden, toen keramist Max van der Linden klassieke muziekconcerten naar Tourinnes-la-Grosse bracht, samen met het eerste kunstenaarsparcours in België.  Zijn doel was om schoonheid te delen en een brug te slaan tussen kunst en de rurale wereld. 

In lijn hiermee hebben zijn neef, Michel van der Linden, en pianiste Irina Lankova een klassieke muziekfestival gecreëerd dat uniek is in zijn soort: zowel veeleisend qua artistieke kwaliteit als casual qua vorm. In het hart van het Waalse platteland, met zijn traditionele dorpen en glooiende landschappen, met subtiele, authentieke charme, weerklinkt de muziek in perfecte harmonie met de natuur.  

Elk jaar ondersteunt een thema het uniek en relevant artistiek concept van het Max Festival: een filosofische, maatschappelijke of muzikale reflectie. Deze rode draad brengt eenheid en artistieke samenhang, en laat toe een breed repertoire te presenteren dat internationaal gerenommeerde artiesten en een trouw publiek samenbrengt. 

Concerten, muzikale voorstellingen, multidisciplinaire projecten, masterclasses, workshops, schoolinitiaties, ontmoetingen en lezingen vullen tijdens het 3e weekend van september de Sint-Maartenskerk in Tourinnes-la-Grosse, een zeer mooi Romaans gebouw uit de Xe eeuw, geklasseerd als Waals erfgoed en befaamd voor haar akoestiek. Welkom!

8ste editie

14>17 september 2023

INFINITY

« Hou oneindigheid in de palm van je hand,
en eeuwigheid in een uur  »

William Blake
De 8ste editie van het Max Festival staat in het teken van INFINITY, en nodigt u uit voor uitzonderlijke muzikale ervaringen met tijdloze melodieën van de grootste componisten. Van de moederliefde in het “Stabat Mater” van Pergolesi en de oneindige schoonheid van Barbers Adagio, van het kwintet van Brahms en de Nocturnes van Chopin, tot de spirituele queesten van Bach en Scriabin, dit programma brengt u naar een plek waar de tijd stilstaat en waar enkel de oneindige schoonheid van de muziek telt. « Oneindigheid in de palm van je hand houden, en eeuwigheid in een uur »; misschien is dat de ervaring die een concert ons biedt.
 Op het programma staan vijf uitzonderlijke concerten door internationaal gerenommeerde artiesten zoals Irina Lankova, Daniel Kogan, Elina Buksha, David Cohen, Joë Christophe, Léa Hennino, Julie Gebhart, Naomi Couquet, Ivan Paduart, de Cappella Pratensis en het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie; muziekateliers, rondleiding en een voorstelling voor kinderen.
Welkom!

PROGRAMMA

Donderdag 14 september

20h
20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Door de eeuwen heen

Kamermuziekconcert
Daniel Kogan en Elina Buksha viool, David Cohen cello,
Léa Hennino altviool, Joë Christophe klarinet
en Irina Lankova piano

Tijdloze emoties door zes uitzonderlijk virtuoze musici: van Schuberts sublieme sonate tot Brahms’ gepassioneerde kwintet, via Barbers beroemde Adagio en het hypnotiserende minimalisme van Arvo Pärts “Spiegel im Spiegel”.

vrijdag 15 september

20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

STABAT MATER

Concert met vocale muziek
Julie Gebhart sopraan, Naomi Couquet mezzo-sopraan en het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van Giancarlo De Lorenzo

Het emblematische Stabat Mater van Pergolesi en de mooiste melodieën van J.S. Bach (Erbarme dich, Aria op de G-snaar) vormen de kern van dit barokprogramma; een onvergetelijke muzikale ervaring vol diepgang.

Tweetalige inleiding door musicologe Els Vanvolsem.

Het concert is VOLZET. We bieden u de mogelijkheid om u in te schrijven op de wachtlijst voor het geval er op het laatste moment plaatsen vrijkomen: info@maxfestival.be of om te reserveren voor andere concerten van het festival.

Zaterdag 16 september

15u en 17u
Vert Galant
Beauvechain

Schoonheid delen

Rondleiding

De keramiek van Max van der Linden toegelicht door zijn neef André Terlinden. 
15u in het Frans, 17u in het Nederlands

20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Een moment
dat de eeuwigheid verlicht

pianorecital
Irina Lankova piano

In perfecte balans tussen lyriek en virtuositeit combineert dit poëtische en spirituele programma de mooiste werken van Chopin, Scriabin en Rachmaninoff, met fascinerende toelichtingen door de internationaal gerenommeerde pianiste.

Het concert is VOLZET. We bieden u de mogelijkheid om u in te schrijven op de wachtlijst voor het geval er op het laatste moment plaatsen vrijkomen: info@maxfestival.be of om te reserveren voor andere concerten van het festival.

Zondag 17 september

6u ’s ochtends
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

AETERNA SEMPER QUAERERE

A capella concert
Cappella Pratensis

“Altijd op zoek naar het eeuwige” met religieus, vocaal repertoire uit de renaissance voor een magische ochtendbelevenis in een duizend jaar oude kerk verlicht door kaarsen en met ligstoelen voor de vroege vogels.

15u
théâtre des 4 mains
Beauvechain

LILI IN DE REGEN

Muziektheater voor kinderen
vanaf 5 jaar

 

regie door Jeanne Dailler
met Éléna De Vega, Claire Frament, Johannes Vanbinnebeek en Juliette Tracewski

In deze woordeloze voorstelling verstrengelen theater, muziek, dans en zang zich tot een dromerige, unieke reis waarin de verbeelding centraal staat.

18u
Relais Jazz
Tourinnes-la-Grosse

CINÉMA PARADISO

Jazzconcert

Ivan Paduart piano en Patrick Deltenre gitaar

Een uitstekend programma, op maat gemaakt voor het Max Festival, met de grote klassiekers van de filmmuziek vertolkt met de gevoeligheid die zo kenmerkend is voor de stijl van Ivan Paduart en Patrick Deltenre.

EDUCATIEVE ACTIVITEITEN

Naast het publieke programma zet Max Festival zijn educatieve acties verder in de lokale scholen en dit in samenwerking met het Cultureel Centrum en de gemeente Beauvechain: workshops om kennis te maken met klassieke muziek in de scholen van Beauvechain en een concert voor de leerlingen in de Sint-Maartenskerk door Coline en François Meulemans.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Reservering

Vanaf 1 juni gaat de onlineverkoop open.
De link naar de reserveringen vindt u naast elk concert in het programma.
De stoelen zijn niet genummerd.

Als u vragen heeft, of als u problemen ondervindt bij het online reserveren, beantwoorden we deze graag: info@maxfestival.be, 0470 32 27 70 (Dinsdag 10u-12u)

CONCERTEN

Prijs in voorverkoop: 25€
Prijs -26 jaar in voorverkoop: 10€
Toegangsprijs: 30€

Theatre des 4 mains 

Prijs in voorverkoop: 10€
Toegangsprijs: 15€

Rondleiding Vert Galant

Prijs in voorverkoop: 10€
Toegangsprijs: 15€

WORD VRIEND VAN HET MAX FESTIVAL

Toegang tot alle festivalevenementen en andere activiteiten voor Vrienden van het Max Festival, meer info: production@limeandhoney.be

Concertpass

Toegang tot de 5 concerten
van het festival: 100€

Horeca

Een drankje en hapje voor en na de concerten in het Relais Saint-Martin aan de voet van de kerk.

Voor en na de concerten in de kerk biedt het nieuwe Italiaanse restaurant Da Pina, sinds kort geopend in Relais Saint-Martin, maaltijden aan met artisanale kwaliteitsproducten: pasta, kazen en dessert. Prijzen: €20 hoofdgerechten, €9 kaas en desserten, €12 ontbijt.

Reservatie wordt sterk aanbevolen; de betaling gebeurt ter plaatse. 

Donderdag 14/09, vrijdag 15/09, zaterdag 16/09:
voor het concert vanaf 18.00 uur en daarna vanaf 21.30 uur.

Zondag 17/09:
na het ochtendconcert, ontbijt vanaf 7 uur.
en na het avondconcert, diner vanaf 18.30 uur.

Reserveren:
Tel: 0486 59 00 68
E-mail: epicerie.dapina@gmail.com

 

Adressen

Sint-Maartenskerk

Place Saint-Martin,
1320 Tourinnes-la-Grosse

Théâtre des 4 mains

Rue Longue 152,
1320 Beauvechain

Relais Saint-Martin
en Relais Jazz

Rue de Beauvechain 56,
1320 Tourinnes-la-Grosse

Toegang