Select Page

Onze waarden

MUZIKALE EXCELLENTIE

Sinds de begindagen van het festival hebben talrijke artiesten van wereldfaam gehoor gegeven aan de uitnodiging van het festival: L’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Lorenzo Gatto, Michel Lethiec, Frank Braley, Ronald Van Spaendonck, Tatiana Samouil, Marie Hallynck, Michael Guttman, Julien Libeer, Steve Houben, Quatuor Alfama, Béatrice Berrut, Olivier Habran, Elisabeth Goethals, The New Baroque Times Voices, Brussels Chamber Orchestra, The Elsewhere Ensemble (Verenigde Staten), Nathalie Houtman, Quatuor Ariaga, Collectif Kahraba (Libanon),
La Salamandre (Frankrijk), enz.

Excellentie is ook wat wij nastreven in alle aspecten van onze organisatie, te beginnen met ons team van gepassioneerde muziekliefhebbers, onze trouwe partners, de beste leveranciers en dienstverleners: de firma Sibret die ons de Steinway-piano’s levert, het bedrijf Arto, bekend om de kwaliteit van hun belichtingswerk, geluidstechnicus Luc Henrion, Ger Spendel voor zijn fotoreportages, zonder de uitstekende Duvel-bieren en de wijnen van de Comptoir du vin te vergeten.

 

DE FILOSOFIE VAN DELEN EN OPENHEID

Het evenement onderscheidt zich door de geest van delen en door de vriendelijke sfeer. Wij hebben ons laten inspireren door Max van der Linden, die, 55 jaar geleden, aan de basis lag van de concerten in de kerk van Tourinnes-la-Grosse, en deze aspecten van openheid en gastvrijheid zijn heel belangrijk voor ons.

De concerten zijn opgezet als een gevarieerd aanbod bestemd voor alle leeftijden: muziekvoorstellingen, voor het publiek toegankelijke master classes, schoolinitiaties, ateliers en conferenties rond het thema muziek, dit alles rond een thematiek die voor iedere editie anders is. Deze momenten van delen kunnen worden voortgezet in onze pop-up taverne (“taverne éphémère”) waar artiesten en publiek elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten.

 

DE MULTIDISCIPLINAIRE INSTEEK

Klassieke muziek is de basis van onze programmatie, evenwel met een opening naar en samenwerking met andere kunstvormen en muziekstijlen.

Theater en muziek
Sinds de eerste editie is het theater geïntegreerd in verschillende muzikale voorstellingen: ‘Pomme-Henriette’ door het Quatuor Alfama (2018), ‘Prince Heureux’ door het ’Elsewhere Ensemble (2017), ‘Orient Express’ van Thomas Gunzig (2018), ‘Tzar Saltan’ in een aanpassing van Irina Lankova (2016), ‘Histoire du Soldat’ (2019) et ‘La Lettre à Brahms’(2018) met Ségolène van der Straten…

De multimedia projecten
In 2019 hebben de artiesten van het Collectif Kahraba (Libanon) de voorstelling ‘Géologie d’une fable’ gebracht, gearticuleerd rond het werken met klei op muziek. Het slotconcert omvatte een creatie van de vuurmeesters van de Compagnie La Salamandre uit Frankrijk.
In 2020 verwelkomen wij een visuele creatie door Isabelle Françaix, in de vorm van videoprojecties op de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Dit jaar zijn er ook talrijke interacties tussen klassieke muziek en andere muziekgenres, gaande van wereldmuziek via jazz naar improvisatie.

 

DE DIDACTISCHE ACTIES

De opvoeding van de jonge generaties maakt deel uit van onze doelstellingen, en het festival onderneemt in deze zin verschillende acties.

De scholen
Sinds 2018 hebben we, in samenwerking met het Centre Culturel de Beauvechain, een muzikaal schoolproject opgezet. Dit bestaat uit bezoeken aan de lokale scholen, gevolgd door een concert, waarvan ieder jaar meer dan 200 kinderen profiteren.

Master Class
Sinds 2019 organiseren we voor het publiek toegankelijke Master Classes, om aan jonge musici de kans te geven met grote meesters te werken. De eerste Master Class werd gegeven door de violist Lorenzo Gatto, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Voor 2020 hebben wij de bekende violiste Tatiana Samouil uitgenodigd. Het publiek kan de vorderingen van de musici ‘live’ volgen.

Jonge talenten
Sinds 2016 beiden wij aan jonge solisten de mogelijkheid om voor een publiek op te treden. Zo hebben de afgelopen vier jaar onder meer de volgende jonge virtuozen op onze podia opgetreden: de violiste Alexandra Cooreman (die sindsdien België op het Eurovision Young Musicians 2018 heeft vertegenwoordigd), de pianist Slava Guerchovitch (inmiddels laureaat geworden van het Concours d’Epinal), de violiste Pauline van de Rest (laureate van het Concours Grumiaux), en vele anderen.

Families
Leder jaar organiseren we verschillende ateliers die in lijn liggen met de thematiek van de editie van dat jaar en zich richten op families. In 2019 vond er een ‘Aarde’-atelier plaats na de voorstelling ‘Géologie d’une fable’. Daarnaast was er om 6u23 ’s morgens een observatie van vogelgezang onder leiding van ornitholoog Vincent Bulteau. In 2020 organiseren we voor groot en klein een muziekatelier met percussie en wereldliederen.

De keramieken van Max
Ieder jaar organiseren we geleide bezoeken van de werken van Max van der Linden door ASBL Max van der Linden

ONZE MISSIE

Het vieren van klassieke muziek, door het organiseren van een evenement van hoge kwaliteit, met een dynamische programmatie en een verzorgde, originele en uitnodigende presentatie en een multidisciplinaire insteek.

Vijf jaar van onvergetelijke momenten van samenzijn en delen: we zijn trots op hetgeen we gedurende die periode hebben kunnen realiseren. Onze relaties met de artiesten, het publiek en onze partners zijn altijd gebaseerd op respect en vertrouwen.

Tot (weer)ziens op het Festival!