VRIJDAG 15 september, 20U

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

stabat mater

CONCERT MET VOCALE MUZIEK

 

Morgane Heyse, sopraan
Naomi Couquet, mezzo-sopraan
Orchestre Royal de chambre de Wallonie onder leiding van Giancarlo De Lorenzo
Tweetalige inleiding door musicologe Els Vanvolsem

ProgrammA

Het emblematische Stabat Mater van Pergolesi en de mooiste melodieën van J.S. Bach (Erbarme dich, Aria op de G-snaar) vormen de kern van dit barokprogramma; een onvergetelijke muzikale ervaring vol diepgang. 

Giovanni Battista Pergolesi  Stabat Mater in f (1736)
Francesco Durante Concerto No.1 in f (1730-40)
Johann Sebastian Bach Erbarme dich (Matteüspassie, BWV 244, 1727)
Johann Sebastian Bach Aria op de solsnaar (uit het 2e deel van de 3e orkestsuite in D, BWV 1068, 1738)

 

Giovanni Battista Pergolesi kreeg in 1736 de opdracht om het Stabat Mater van Alessandro Scarlatti, dat in Napels elke Goede Vrijdag werd gezongen, te vervangen. Op 26-jarige leeftijd, tijdens de laatste dagen van zijn leven, schreef hij dit meesterwerk en overleed kort nadien aan tuberculose.

De tekst van het Stabat Mater vertelt het aangrijpende moment waarop de moeder getuige is van de kruisiging en de doodsstrijd van haar zoon; een gedicht over pijn, tranen, ontroostbaar verdriet en de hoop op eeuwig leven.

Pergolesi vertaalde dit in fa klein, een toonaard die in de barok werd geassocieerd met diepe melancholie en lijden. In een fijngevoelige expressie laat hij de melodieën soepel het ritme van de tekst volgen. Het openingsdeel maakt de pijn voelbaar door tegen elkaar schurende tonen. Filosoof Jean-Jacques Rousseau noemde dit deel:”het meest volmaakte en ontroerende duet dat ooit uit de pen van een componist is gevloeid”.

Pergolesi’s leermeester was Francesco Durante, een pionier van de galante stijl. Zijn eerste concerto voor strijkers is een spetterend klankfeest met snel wisselende contrasten, kleurrijke harmonieën en levendige melodieën. Durante combineerde de contrapuntische stijl van Bach met het joie de vivre van de Napoliaanse school.

Een van Johann Sebastian Bach’s meest onroerende aria’s is Erbarme dich uit de Mattheuspassie, waarin Petrus zijn diepe droefheid uit en om genade smeekt na driemaal te hebben ontkend dat hij Jesus kende. In diezelfde serene en introspectieve sfeer wordt de avond afgesluiten met de tijdloze schoonheid van Bach’s melodie op één snaar in de aria uit zijn 3e orkestsuite.

 

Duur van het concert: 1u15.

Morgane Heyse

Morgane Heyse, een Frans-Duitse coloratuursopraan, is gepassioneerd door het verkennen van alle repertoires.

In de opera heeft Morgane onder andere de rollen van Koningin van de Nacht (Die Zauberflöte) vertolkt in verschillende theaters in Europa, Chef der Gepopo en Venus (Le Grand Macabre), Ännchen (Der Freischütz) en Füchslein Schlaukopf (Das schlaue Füchslein) bij het Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin, Maid (Powder her face) bij de Wiener Volksoper, Nina (Il giovedì grasso) tijdens het Armel Opera Festival, Antigona en Suor Genovieffa (Suor Angelica) bij de Koninklijke Opera van Wallonië.

Morgane maakte een opvallend debuut op de Salzburger Festspiele 2022 door het zingen van de sopraanpartij van Mozarts prachtige Mis in do klein, onder leiding van Philippe Herreweghe. Ze heeft ook gezongen in Orffs beroemde Carmina Burana, de Johannespassie, en vele missen en cantates van Bach, Händels Messiah, Pergolesi’s Stabat Mater, Gounods Missa de Santa Cecilia, Vivaldi’s Magnificat, Mozarts Requiem en dat van Fauré.

https://www.morganeheyse.com

Naomi Couquet

Mezzosopraan, componiste en actrice Naomi Couquet richtte zich nadien op zang en behaalde in 2015 haar Diplôme d’Études Musicales in operazang, waarna ze haar opleiding voortzette aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Van de Opera, gewaardeerd om haar podiumprésence en haar schitterend lichte mezzosopraantimbre (het Kind in Ravels L’Enfant et les Sortilèges, de Tweede Dame in Mozarts De Toverfluit, Agathe in Les Mousquetaires au Couvent van Varney, Yniold in Pelléas et Mélisande van Debussy, Oreste in La Belle Hélène van Offenbach…). Naomi zingt ook in ander repertoire: kamermuziekrecitals (BOZAR Sundays, Max Festival, Music Chapel Festival in Flagey enz.), religieuze muziek (Le Concert d’Anvers) en jeugdvoorstellingen (Cie Artichoke), en ze werkt regelmatig samen met vooraanstaande ensembles zoals Les Métaboles en het koor van Radio France.

Opgeleid in het Théâtre aux Cours Florent, behaalde Naomi haar master in moderne literatuur aan de Sorbonne-Nouvelle met de hoogste onderscheiding. Ze richt zich graag op hedendaagse muziek en is auteur en uitvoerder voor de groep Ciel Bleu d’Orage, mede-opgericht met Marc de Pierrefeu. Naomi houdt ervan om unieke projecten met diverse inspiraties te bedenken en voor te stellen.

http://naomicouquet.com

Giancarlo De Lorenzo

Dirigent Giancarlo De Lorenzo is sinds 1992 artistiek leider van het Vox Auræ Orchestra en muziekseizoenen in Brescia en werkte samen met grote solisten in tal van concerten en projecten.

Hij heeft ook herhaaldelijk het Symfonieorkest van Abruzzo, het Symfonieorkest van Sassari, het Europa Philharmonie Orkest van Magdeburg, het Symfonieorkest van Wroclaw, het Symfonieorkest van Kiev, het Orkest van de Hermitage van Sint-Petersburg, het Barokensemble van Helsinki, I Virtuosi Italiani en het koor La Season Armonica gedirigeerd.

Voor het platenlabel Agorà uit Milaan neemt hij alle symfonieën voor strijkers van F. Durante op en een cd gewijd aan pianoconcerten en orkest van W.A. Mozart.

Hij sinds 2023 de functie van artistiek directeur en chef-dirigent van het Orkest van het Teatro Olimpico in Vicenza.

Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie

Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie (ORCW, Koninklijk Kamerorkest van Wallonië) is het oudste Belgische kamerorkest en staat bekend om zijn uitmuntendheid.

Het ensemble, opgericht in 1958 onder de naam Les Solistes de Bruxelles door violiste Lola Bobesco, werd Ensemble d’archets Eugène Ysaye en tenslotte Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, werd gedirigeerd door violisten als Philippe Hirshhorn, Jean-Pierre Wallez, Georges Octors en Augustin Dumay. Pianist Frank Braley was van 2014 tot 2020 muzikaal leider. Sinds 2020 volgt Vahan Mardirossian hem op.

Het orkest is een vaste partner van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België. Naast talrijke uitvoeringen in België, in het Waalse Gewest – in het bijzonder in Bergen waar het zijn residentie heeft gevestigd – en in Brussel (Palais des Beaux-Arts, Flagey), trad het ensemble op in gerenommeerde zalen en in het kader van gerenommeerde festivals zoals het Concertgebouw in Amsterdam, het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs, La Folle Journée in Nantes, het Festival in Menton, maar ook in verschillende culturele hoofdsteden.

De ORCW is een vaste gast op het Max Festival.

https://nl.orcw.be