DONDERDAG 14 SEPTEMBER, 20U

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

DOOR DE EEUWEN HEEN

KAMERMUZIEKCONCERT

Elina Buksha en Daniel Kogan, viool
David Cohen, cello
Léa Hennino, altviool
Joë Christophe, klarinet
Irina Lankova, piano

Programma

Een internationaal festival is een ontmoetingsplaats voor musici en het publiek, maar het biedt ook een vruchtbare bodem voor muzikale verkenning en ontmoetingen, waar solisten van over de hele wereld samen kunnen werken. Dit is precies het geval bij het eerste concert van de editie 2023, waar zes opmerkelijke musici uit België, Frankrijk, Letland, Canada en het Verenigd Koninkrijk optreden in een boeiend programma.

Tijdloze emoties variëren van de sublieme sonate van Schubert tot het gepassioneerde kwintet van Brahms, via het beroemde Adagio van Barber en het hypnotiserende minimalisme van “Spiegel im Spiegel” van Arvo Pärt:

Franz Schubert Sonate voor viool en piano in a klein D385
  1. Allegro moderato
  2. Andante
  3. Menuetto
  4. Allegro
Samuel Barber Strijkkwartet in b klein  Op.11
  1. Molto allegro e appassionato
  2. Molto adagio
  3. Molto allegro-Presto
Arvo Pärt Spiegel im Spiegel voor cello en piano
Johannes Brahms Kwintet voor klarinet en strijkers in b klein Op.115
  1. Allegro
  2. Adagio
  3. Andantino
  4. Finale, con moto

In de lente van 1816, op 19-jarige leeftijd, componeerde Franz Schubert drie Sonates voor viool en piano. Hun bijzondere expressiviteit, geïnspireerd maar subtiel, en hun natuurlijke grandeur getuigen van de buitengewone diepgang en beheersing van de jonge componist. Sonate nr. 2 in la klein is de meest indrukwekkende van de drie. De mysterieuze en betoverende intervallen van het openingsthema worden uitgebreid en versterkt door de intensiteit van het vioolspel en smelten samen in een tweede thema dat de kwintessens is van oneindige tederheid.

Het beroemde Adagio van de Amerikaanse componist Samuel Barber heeft een zeldzame expressieve kracht. Het werd gecomponeerd in 1936 en wordt vaak uitgevoerd door een strijkorkest, maar oorspronkelijk is het het tweede deel van zijn Strijkkwartet opus 11.

Op een langzaam en meditatief tempo ontvouwt Arvo Pärt een delicate melodie die rust op een kristalheldere pianobegeleiding. “Spiegel im Spiegel” (1978) verwijst naar het oneindige beeld dat ontstaat wanneer men in twee spiegels kijkt die tegenover elkaar staan.

In 1890, op 57-jarige leeftijd, besloot Johannes Brahms zich terug te trekken uit de muziekwereld. De ontmoeting met de jonge klarinettist Richard Mühlfeld en de expressieve mogelijkheden van zijn instrument inspireren hem om toch opnieuw te schrijven en het ontroerende Klarinetkwintet te componeren voor klarinet en strijkers (twee violen, altviool en cello) in vier delen.

Duur van het concert: 1u30.

Daniel Kogan

Daniel Kogan heeft tijdens zijn bezoek aan de Koningin Elisabethwedstrijd in 2019 een onvergetelijke herinnering nagelaten in de harten van het Belgische publiek. Als getalenteerde violist, erkend om zijn expressieve en virtuoze speelstijl en grote muzikale gevoeligheid, heeft hij op vele prestigieuze podia gestaan als solist en in kamermuziekensembles. Hij heeft samengewerkt met toonaangevende orkesten zoals het Moscow State Symphony Orchestra, Odessa Philharmonic, Sendai Philharmonic, enz.

Daniel Kogan heeft verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen in internationale competities. Hij was met name een finalist in de Long-Thibaud-competitie in 2018 en Tsjaikovski derde prijs winnaar in 2023. 

Hij heeft een uitgebreide discografie met opnames van solo- en kamermuziekwerken, die lovende kritieken hebben gekregen.

https://queenelisabethcompetition.be/en/laureates/daniel-kogan/5346/

 

Irina Lankova

Een unieke pianiste, zowel in haar diep expressieve interpretaties als in haar relevante programmakeuzes, en in haar persoonlijke manier om de werken met enkele luistersleutels te presenteren. Irina Lankova creëert gepassioneerde en poëtische concertervaringen. Als gevestigde waarde op het internationale toneel trad ze op in Carnegie Hall, Wigmore Hall, Salle Gaveau, Het Concertgebouw en op tal van festivals zoals Piano Folies, L’Esprit de piano, Sagra Musicale, enz.

Door de internationale pers wordt ze beschreven als een pianiste met een “werkelijk poëtische aanslag” (The Independent) en een spel met “oneindig veel kleuren” (La Libre Belgique). Irina Lankova speelt Rachmaninoff, Scriabin, Schubert en Chopin met dezelfde intuïtieve en authentieke aanpak. Haar opnames werden allemaal geprezen door internationale critici vanwege hun “diepe gevoeligheid” (Pianist), “persoonlijke vertelling” (La Libre Belgique) en “grote oprechtheid” (Muziekeducatie).

https://www.irinalankova.com

Joë Christophe

Winnaar van verschillende internationale wedstrijden, bevestigt Joë Christophe zijn artistieke uniciteit in 2019 door het behalen van een 1e prijs op het internationale concours van Cluj in Roemenië en, de maand daarop, de 1e prijs en 6 speciale prijzen op het prestigieuze ARD-concours in München, waarmee hij definitief zijn internationale carrière als uitvoerend artiest lanceert. Hij voltooit zijn studie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris het jaar daarop, met de hoogste onderscheidingen.

Als solist met grote orkesten (DSO Berlin, Münchner Kammerorchester en Rundfunkorchester, …) of in kamermuziek op tal van festivals, treedt hij op in de meest prestigieuze concertzalen in heel Europa. In Frankrijk wordt hij in 2023 genomineerd in de categorie “Revelatie Instrumentale Solist” bij de Victoires de la Musique Classique.

https://www.joe-christophe.com

ELINA BUKSHA

Elina Buksha is een Letse concertvioliste die door The Strad Magazine wordt omschreven als iemand met “een grote capaciteit voor fantasie en verhalen vertellen” en als “zeer overtuigend in technische behendigheid en individualiteit”. Ze is laureate van de Letse Great Music Award 2012 en won in 2019 de Kulturkreis Gasteig Musikpreis in München. In 2020 werd ze geselecteerd om toe te treden tot de City Music Foundation Artists in Londen.

Ze heeft opgetreden in tal van grote concertzalen, waaronder de Wigmore Hall in Londen, het Auditorium du Louvre in Parijs, de Laeiszhalle in Hamburg, Bozar in Brussel en de Tsjaikovski Concertzaal in Moskou. Als soliste heeft Elina opgetreden met vele orkesten, waaronder I Virtuosi del Teatro alla Scala, het Lets Nationaal Symfonieorkest, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, het Kansai Philharmonisch Orkest Japan, enz. Ze heeft de vioolconcerti van Saint-Saëns en Lalo opgenomen voor Alpha.

https://www.elinabuksha.com/

David Cohen

David Cohen maakte zijn solodebuut met het Nationaal Orkest van België op tienjarige leeftijd. Sindsdien heeft hij meer dan 25 prijzen gewonnen op internationale concours, waaronder de gouden medaille van de GSMD in Londen, Geneva International Competition, Berllotti-Buitoni-award, de SUISA Foundation, de J.S. Bach International Performance Competition, enz.

Hij heeft gewerkt met de meest vooraanstaande dirigenten zoals Lord Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Walter Weller, Sir Charles Mackerras en Vladimir Ashkenazy en trad op als solist met het Sint-Petersburg Philharmonisch Orkest, BBC Symphony Orchestra, het Philharmonisch Orkest van Cork, enz. Sinds 2022 is hij eerste cellist van het London Symphony Orchestra.

https://davidcohen.be/

Léa Hennino

Als afgestudeerde van het CNSM in Parijs wint Léa Hennino prijzen op internationale wedstrijden en wordt ze laureaat van verschillende stichtingen. Ze wordt geselecteerd om deel te nemen aan prestigieuze festivals zoals Verbier Festival Academy (Zwitserland), Ravinia Steans Music Institute (VS), IMS Prussia Cove (Engeland) en Aurora Chamber Music (Zweden).

Léa’s carrière als altvioliste bloeide op toen ze door Europa en de Verenigde Staten toerde, als soliste en als lid van gerenommeerde ensembles en orkesten. Haar optredens worden geprezen om hun emotionele diepte en technische virtuositeit. Ze is ook een fervent voorstander van hedendaagse muziek en werkte samen met componisten aan nieuwe werken voor de altviool, waardoor haar instrument een nieuw publiek bereikt.

https://leahennino.com