PROGRAMMA

9DE EDITIE

12>15 SEPTEMBER 2024

METAMORFOSES

Max Festival ontvouwt van 12 tot 15 september zijn 9e editie onder het thema “Metamorfoses”.
Van de hercompositie van Vivaldi  door Max Richter tot Verklärte Nacht van Schoenberg, van de emoties van 1945 in de Metamorphosen van Richard Strauss tot de sprankelende indrukken van Debussy en Satie tijdens het ochtendconcert, van de humor van Ravel tot de poëzie van Chopin, want wat componisten uitdrukken met klanken is het leven zelf, in zijn subtiele variaties, getransformeerd tot muziek…
Grote solistenconcerten op donderdag, vrijdag en zaterdagavond met het  Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Irina Lankova, Nicolas Dupont, Ensemble Ataneres, Philippe Graffin, Raphael Feye en het Karski Quartet; signatuurconcert op zondag om 6 uur ’s ochtends met Héloïse de Jenlis;  een muzikale voorstelling voor alle leeftijden op zondag om 15 uur met Bruno Coppens en een jazzconcert met Baptiste Trotignon. Elk concertprogramma is uniek en wordt door enkele luistersleutels, dit alles in de betoverende setting en uitzonderlijke akoestiek van de Sint-Maartenskerk in Tourinnes-la-Grosse.
Welkom!

Donderdag 12 september

20h
20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Vier Seizoenen

Strijkconcert
Ensemble Ataneres, Nicolas Dupont
Vivaldi/Richter Quatre Saisons

Hoe kan men niet betoverd geraken door de metamorfose van de natuur door de seizoenen heen? Het festival begint met de bruisende energie van het Ataneres Ensemble en violist Nicolas Dupont in de Vier Seizoenen van Vivaldi herwerkt door Max Richter, waarbij het tijdloze genie wordt verheven door een boeiende moderniteit en een ongeëvenaarde inventiviteit.

vrijdag 13 september

20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Verklärte Nacht

kamermuziekCONCERT
Philippe Graffin, Raphaël Feye, Quatuor Karski
Schoenberg La nuit transfigurée, Boccherini Quintettes

“Hoe donkerder de nacht, hoe helderder de sterren schijnen, hoe dieper het verdriet, hoe dichter God bij ons is”, zei Dostojevski.
Verklärte Nacht, een prachtig romantisch fresco geschilderd door de jonge Schönberg, wordt omkaderd door twee strijkkwintetten van Boccherini en uitgevoerd door zes meesterlijke musici: Philippe Graffin op viool, Raphaël Feye op cello en het Karski Quartet.

Zaterdag 14 september

20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Metamorfoses

Concert voor piano en orkest
Irina Lankova, l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie
Strauss Metamorphosen, Chopin Pianoconcert No.1

Geschreven aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, drukken de Metamorphosen van Richard Strauss pijn en berusting uit, maar ze belichamen ook het idee van evolutie naar innerlijke wijsheid door zelfkennis, geïnspireerd door de geschriften van Goethe. Vervolgens vinden we sereniteit en vreugde in het Eerste Pianoconcert van Chopin, uitgevoerd door de internationaal gerenommeerde pianiste Irina Lankova en het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie.

Zondag 15 september

6u ’s ochtends
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Ochtendimpressies

Harpeconcert
Héloïse de Jenlis
Debussy Clair de Lune, Fauré, Satie…

In de schemering van de vroege ochtend biedt ons kenmerkende concert om 6 uur een onvergetelijke muzikale ervaring. De hemelse klanken van de harp van Héloïse de Jenlis en de kleurrijke paletten van Debussy en Fauré vormen het hart van dit impressionistische programma, in de magie van een eeuwenoude kerk bij kaarslicht en met ligstoelen ter beschikking.

Zondag 15 september

15u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Le bel héros de Ravel

Muzikale voorstelling
Irina Lankova, Bruno Coppens
Ravel Ma mère l’Oye, Bolero, Satie, Tsjaikovski…

Een muzikale voorstelling voor jong en oud, bedacht door pianiste Irina Lankova en komiek Bruno Coppens, waarin humor en poëzie worden vermengd, met herwerkingen van Ravel, Tsjaikovski, Satie en sprookjes van Perrault… Een familie-uitje dat zowel leerzaam als vermakelijk is. (in het Frans)

Zondag 15 september

18u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Bach reconstructed

Jazzpianoconcert
Baptiste Trotignon

De wereldberoemde Franse pianist, Baptiste Trotignon, is een van de weinigen die zowel de klassieke piano als de jazz perfect beheerst. Zijn soloprogramma wijdt zich aan thema’s van Johann Sebastian Bach, live geherinterpreteerd voor u dankzij zijn improvisatorische genie.

PEDAGOGISCHE ACTIES

Naast dit publieke programma gaat het Max Festival verder met zijn pedagogische activiteiten in lokale scholen, in samenwerking met het Cultureel Centrum van Beauvechain: muziekworkshops en een concert voor de leerlingen dat zal plaatsvinden op vrijdag 13/09 om 13u. We bedanken Raphael Feye en Irina Lankova voor de aangeboden workshops en het Karsky Kwartet voor het concert.