MAX FESTIVAL:
topkwaliteit in het hart van een dorp

Max Festival is een internationaal festival van klassieke muziek… maar het is nog veel meer. Het verhaal startte 58 jaar geleden, toen keramist Max van der Linden klassieke muziekconcerten naar Tourinnes-la-Grosse bracht, samen met het eerste kunstenaarsparcours in België.  Zijn doel was om schoonheid te delen en een brug te slaan tussen kunst en de rurale wereld. 

In lijn hiermee hebben zijn neef, Michel van der Linden, en pianiste Irina Lankova een klassieke muziekfestival gecreëerd dat uniek is in zijn soort: zowel veeleisend qua artistieke kwaliteit als casual qua vorm. In het hart van het Waalse platteland, met zijn traditionele dorpen en glooiende landschappen, met subtiele, authentieke charme, weerklinkt de muziek in perfecte harmonie met de natuur.  

Elk jaar ondersteunt een thema het uniek en relevant artistiek concept van het Max Festival: een filosofische, maatschappelijke of muzikale reflectie. Deze rode draad brengt eenheid en artistieke samenhang, en laat toe een breed repertoire te presenteren dat internationaal gerenommeerde artiesten en een trouw publiek samenbrengt. 

Concerten, muzikale voorstellingen, multidisciplinaire projecten, masterclasses, workshops, schoolinitiaties, ontmoetingen en lezingen vullen tijdens het 3e weekend van september de Sint-Maartenskerk in Tourinnes-la-Grosse, een zeer mooi Romaans gebouw uit de Xe eeuw, geklasseerd als Waals erfgoed en befaamd voor haar akoestiek. Welkom!

9de editie

12>15 september 2024

METAMORFOSES

Max Festival ontvouwt van 12 tot 15 september zijn 9e editie onder het thema “Metamorfoses”.
Van de hercompositie van Vivaldi door Max Richter tot Verklärte Nacht van Schönberg, van de emoties van 1945 in de Metamorphosen van Richard Strauss tot de sprankelende indrukken van Debussy en Satie tijdens het ochtendconcert, van de humor van Ravel tot de poëzie van Chopin, want wat componisten uitdrukken met klanken is het leven zelf, in zijn subtiele variaties, getransformeerd tot muziek…
Grote solistenconcerten op donderdag, vrijdag en zaterdagavond met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Irina Lankova, Nicolas Dupont, Ensemble Ataneres, Philippe Graffin, Raphael Feye en het Karski Quartet; signatuurconcert op zondag om 6 uur ’s ochtends met Héloïse de Jenlis; een muzikale voorstelling voor alle leeftijden op zondag om 15 uur met Bruno Coppens en een jazzconcert met Baptiste Trotignon. Elk concertprogramma is uniek en wordt begeleid door enkele luistersleutels, dit alles in de betoverende setting en uitzonderlijke akoestiek van de Sint-Maartenskerk in Tourinnes-la-Grosse.
Welkom!

Directrice artistiek: Irina Lankova.
Afbeeldingen met vriendelijke toestemming van Isabelle Françaix.
Muziekfragment van “Vier Seizoenen” van Vivaldi, herwerkt door Max Richter, met vriendelijke toestemming van Nicolas Dupont en het Ensemble Ataneres, die het zullen spelen tijdens ons openingsconcert op 12 september.

PROGRAMMA

Donderdag 12 september

20h
20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Vier Seizoenen

Strijkconcert
Ensemble Ataneres, Nicolas Dupont
Vivaldi/Richter Quatre Saisons

Hoe kan men niet betoverd geraken door de metamorfose van de natuur door de seizoenen heen? Het festival begint met de bruisende energie van het Ataneres Ensemble en violist Nicolas Dupont in de Vier Seizoenen van Vivaldi herwerkt door Max Richter, waarbij het tijdloze genie wordt verheven door een boeiende moderniteit en een ongeëvenaarde inventiviteit.

vrijdag 13 september

20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Verklärte Nacht

kamermuziekCONCERT

Philippe Graffin, Raphaël Feye, Quatuor Karski
Schoenberg La nuit transfigurée, Boccherini Quintettes

“Hoe donkerder de nacht, hoe helderder de sterren schijnen, hoe dieper het verdriet, hoe dichter God bij ons is”, zei Dostojevski.
Verklärte Nacht, een prachtig romantisch fresco geschilderd door de jonge Schönberg, wordt omkaderd door twee strijkkwintetten van Boccherini en uitgevoerd door zes meesterlijke musici: Philippe Graffin op viool, Raphaël Feye op cello en het Karski Quartet.

Zaterdag 14 september

20u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Metamorfoses

Concert voor piano en orkest
Irina Lankova, l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie
Strauss Metamorphosen, Chopin Pianoconcert No.1

Geschreven aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, drukken de Metamorphosen van Richard Strauss pijn en berusting uit, maar ze belichamen ook het idee van evolutie naar innerlijke wijsheid door zelfkennis, geïnspireerd door de geschriften van Goethe. Vervolgens vinden we sereniteit en vreugde in het Eerste Pianoconcert van Chopin, uitgevoerd door de internationaal gerenommeerde pianiste Irina Lankova en het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie.

Zondag 15 september

6u ’s ochtends
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Ochtendimpressies

Harpeconcert
Héloïse de Jenlis
Debussy Clair de Lune, Fauré, Satie…

In de schemering van de vroege ochtend biedt ons kenmerkende concert om 6 uur een onvergetelijke muzikale ervaring. De hemelse klanken van de harp van Héloïse de Jenlis en de kleurrijke paletten van Debussy en Fauré vormen het hart van dit impressionistische programma, in de magie van een eeuwenoude kerk bij kaarslicht en met ligstoelen ter beschikking.

Zondag 15 september

15u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Le bel héros de Ravel

Muzikale voorstelling
Irina Lankova, Bruno Coppens
Ravel Ma mère l’Oye, Bolero, Satie, Tsjaikovski…

Een muzikale voorstelling voor jong en oud, bedacht door pianiste Irina Lankova en komiek Bruno Coppens, waarin humor en poëzie worden vermengd, met herwerkingen van Ravel, Tsjaikovski, Satie en sprookjes van Perrault… Een familie-uitje dat zowel leerzaam als vermakelijk is. (in het Frans)

Zondag 15 september

18u
Sint-Maartenskerk
Tourinnes-la-Grosse

Bach reconstructed

Jazzpianoconcert
Baptiste Trotignon

De wereldberoemde Franse pianist, Baptiste Trotignon, is een van de weinigen die zowel de klassieke piano als de jazz perfect beheerst. Zijn soloprogramma wijdt zich aan thema’s van Johann Sebastian Bach, live geherinterpreteerd voor u dankzij zijn improvisatorische genie.

PEDAGOGISCHE ACTIES

Naast dit publieke programma gaat het Max Festival verder met zijn pedagogische activiteiten in lokale scholen, in samenwerking met het Cultureel Centrum van Beauvechain: muziekworkshops en een concert voor de leerlingen dat zal plaatsvinden op vrijdag 13/09 om 13u. We bedanken Raphael Feye en Irina Lankova voor de aangeboden workshops en het Karsky Kwartet voor het concert.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Reservering

Vanaf 1 juni gaat de ticketverkoop open.
De link naar de reserveringen vindt u naast elk concert in het programma.
De stoelen zijn niet genummerd.

Als u vragen heeft, of als u problemen ondervindt bij het online reserveren, beantwoorden we deze graag: info@maxfestival.be, 0470 32 27 70 

CONCERTEN en voorstelling

Prijs in voorverkoop: 27€
Prijs voor -26-jarigen in voorverkoop: 12€
Prijs bij de ingang: 35€

FestivalPASS

Toegang tot alle festivalevenementen: 120€

Horeca

Bar en tapas voor en na de concerten in het
Huis van Herinnering en Burgerschap
gelegen aan de Bruyère St-Martin 23,
vlak naast de kerk en de parking.

Op dezelfde plek bieden wij u koffie en croissants aan na het zondagochtendconcert.

Adressen

Sint-Maartenskerk

Place Saint-Martin,
1320 Tourinnes-la-Grosse

Huis van het herinnering en Burgerschap

rue de la Bruyère St-Martin 23,
1320 Tourinnes-la-Grosse

Toegang