Zondag 15/09 om 15u

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

Le bel héros de Ravel

MUZIKALE VOORSTELLING
Irina Lankova, piano en muzikale leiding
Bruno Coppens, humorist en tekstcreatie
PROGRAMMA:

Ravel Ma mère l’Oye, Bolero, Satie, Tchaïkovski…

Muzikaal spektakel voor iedereen, gecreëerd door het virtuoze duo, pianiste Irina Lankova en humorist Bruno Coppens, die lachen en poëzie combineren met Ravel, Tsjaikovski, Satie en de hervertelde sprookjes van Perrault…

Ga op reis met de verheven klanken van Irina Lankova, die u meevoert van muzikale tussenstops (Ravel’s Boléro, Satie’s Gymnopédies, Tsjaikovski’s Notenkraker, …) naar speelse uitjes (de Brabançonne, een bekende telefoondeun, Prokofiev’s Peter en de Wolf, …). Tijdens deze vlucht op grote hoogte vertelt Bruno Coppens de sprookjes van Charles Perrault, die door Ravel op muziek zijn gezet (Moeder de Gans), en nu met humor opnieuw worden bekeken door de lens van onze moderne waarden en trends…

Weet u waarom Klein Duimpje zo heette? Omdat hij voortdurend zijn duim op zijn mobiele telefoon had! Daarom gebruikte hij, in plaats van kiezelstenen in het bos te strooien, een gps! En zou Doornroosje de prins aanklagen die haar zonder toestemming durfde te kussen?

Muziek en verhalen verweven zich, de woorden van de humorist weerklinken in echo met de noten die onder de vingers van de pianiste dartelen, alles samengebracht op een scenische partituur die lachen en emoties verenigt.

“De mooie held van Ravel”, een inclusieve lol-reis voor alle generaties.

“Met Irina en Bruno was ik in zeer goed luchtvaartgezelschap” recensie op Tripadvisor.

“Wat een prachtige vlucht! En mijn ecologische voetafdruk blijft intact!” Greta T.

“Mijn muziek in de lucht en mijn eerste auteursrechten! Dank je wel!” M. Ravel

Total duur: 50 min

Bruno Coppens

Als chroniqueur voor het toonaangevende programma ‘Les Dicodeurs’ van RTS (La Première – Zwitserland), en voor diverse shows op La Première (RTBF – België) zoals ‘Le jeu des dictionnaires’, ‘La Semaine infernale’, ‘Cafés serrés’, ‘Un Samedi d’Enfer’, en op Vivacité (RTBF) met ‘Les Enfants de Choeur’, evenals voor ‘Le Fou du Roi’ van Stéphane Bern (France Inter – Frankrijk), brengt Bruno zijn humor zowel op de radio als op het podium, altijd met de wens om de waarheid van het absurde te scheiden!

Hij heeft zeven solovoorstellingen geschreven en gespeeld: van ‘Ma Déclaration d’humour’ (meer dan 400 voorstellingen!) tot ‘Ma Terre happy!’ (genomineerd voor ‘Beste Solovoorstelling’ van de Franse Gemeenschap van België in 2007), en daartussen ‘Mes singeries vocales’, ‘Trac!’, ‘La vie est un destin animé’, ‘Loverbooké!’ en momenteel ‘Andropause’.

Bruno Coppens is een bekende humorist voor jong en oud: van vroeger (als M. Virgule in Ici Bla-Bla) tot nu. Hij is verteller in meer dan 20 voorstellingen van ‘L’Orchestre à la portée des enfants’ van de Jeunesses Musicales en het OPRL, auteur van kinderboeken, en schrijver van de show ‘Le Carnaval des Animaux’ van Luc Petit en het OPRL, waarin hij de rol van koning Leeuw vertolkt op de muziek van Camille Saint-Saëns.

Irina Lankova

Een unieke pianiste, zowel in haar diep expressieve interpretaties en in haar relevante programmakeuzes, als in haar persoonlijke manier om de werken met enkele luistersleutels te presenteren. Irina Lankova creëert gepassioneerde en poëtische concertervaringen. Gevestigde waarde op het internationale toneel, trad ze op in Carnegie Hall, Wigmore Hall, Salle Gaveau, Het Concertgebouw en op tal van festivals Piano Folies, L’Esprit de piano, Sagra Musicale enz.

Door de internationale pers beschreven als een pianiste met een “werkelijk poëtische aanslag” (The Independent) en een spel met “oneindig veel kleuren” (La Libre Belgique), speelt Irina Lankova Rachmaninoff, Scriabin en Chopin met dezelfde intuïtieve en authentieke aanpak. Haar opnames werden allemaal door internationale critici geprezen om hun “diepe gevoeligheid” (Pianist), “persoonlijke vertelling” (La Libre Belgique) en “grote oprechtheid” (Muziekeducatie).

Irina Lankova studeerde summa cum laude af aan de Gnessine School in Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze kreeg les van de grote meesters van de Russische school, zoals Evgenij Mogilevsky, zelf een leerling van Heinrich Neuhaus, en kreeg later persoonlijk advies van Vladimir Ashkenazy. Als erfgename van de Russische school hecht ze het grootste belang aan de klankkwaliteit en frasering, en wordt ze erkend voor haar kleurrijke palet en de lyrische aard van haar interpretaties: “Ze werkt op zeer rijk sonoor canvas en roept sferen op met een onbetwistbare autoriteit.” (The Independent)

Irina Lankova is artistiek directeur van het Max Festival.