Donderdag 12/09 om 20u

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

Vier Seizoenen

STRIJKCONCERT

 

Ensemble Ataneres
Nicolas Dupont, vioolsolo

 

PROGRAMMA:

Max Richter De Vier Seizoenen van Vivaldi herwerkt (2012)
Spring 1, 2, 3
Summer 1, 2, 3
Autumn 1, 2, 3
Winter 1, 2, 3

Met vier tussenstukken:
Dirk Brossé Tango Tout Court
Astor Piazzolla Oblivion
François Glorieux Nightfall on Prague
Lucas Van Vlierberghe A Conversation with God

Total duur: 1u15 

Hoe kan men niet betoverd geraken door de metamorfose van de natuur door de seizoenen heen? Het festival begint met de bruisende energie van het Ataneres Ensemble en violist Nicolas Dupont in de Vier Seizoenen van Vivaldi herwerkt door Max Richter, waarbij het tijdloze genie wordt verheven door een boeiende moderniteit en een ongeëvenaarde inventiviteit.

De Vier Seizoenen van Antonio Vivaldi (1678-1741) zijn niet alleen een van de meest iconische werken uit het barokrepertoire, maar behoren ook tot de meest beluisterde stukken uit de muziekgeschiedenis. Voor de hedendaagse Britse componist Max Richter had dit werk echter een verzadigingspunt bereikt: alomtegenwoordig, het had zijn emotionele impact verloren bij het hedendaagse publiek. In 2012 besloot Richter dan ook om de Seizoenen te herschrijven om de luisterervaring van dit meesterwerk te herdefiniëren. Richters stijl, die wordt beschreven als neoklassiek of minimalistisch, doet de Vier Seizoenen herleven.

De Vier Seizoenen van Vivaldi zijn een programmatisch werk, waarin scènes uit de natuur worden opgeroepen zoals het gezang van vogels, de wind, de rivier of de donder. Richters hercompositie voegt een nieuwe dimensie toe door de beschrijvende dimensie in te ruilen voor een meer contemplatief luisteren, waardoor nieuwe, verbazingwekkende en poëtische klanklandschappen ontstaan.

Nicolas Dupont, Viool

“Nicolas Dupont speelt met een ongekende flexibiliteit en muzikaliteit.”
Radio Klara

Nicolas Dupont is de eerste violist van het Ataneres Ensemble en wordt regelmatig uitgenodigd als concertmeester, onder andere bij het Symfonieorkest van Vlaanderen, het Orchestre National de Lille, het Antwerp Symphony Orchestra en het Santander Festival Orchestra. Hij studeerde bij Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, bij Itamar Golan aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris en bij Rodney Friend aan de Royal Academy of Music in Londen.
Als lid van Trio Kugoni, het Roeland Hendrikx Ensemble, het Duo Andaluza en het Ensemble K heeft Nicolas Dupont al ongeveer 90 werken van hedendaagse componisten gecreëerd en opgenomen voor radio en televisie over de hele wereld.
Sinds 2017 is Nicolas gevestigd in Brussel en heeft hij een internationale carrière opgebouwd met optredens in de Wigmore Hall, het Queen’s Hall (VK), BOZAR, Flagey, De Bijloke, AMUZ, DE SINGEL, het Concertgebouw Brugge (BE), la Seine Musicale in Parijs, enzovoort.
Nicolas Dupont is momenteel vioolleraar aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Hij bespeelt een viool van Giuseppe Petrazzini.

https://www.nicolasdupont.eu

Ensemble Ataneres

Ataneres Ensemble is een Belgisch strijkorkest dat zich profileert als een creatieve pionier in artistieke projecten en klassieke muziek dichter bij het grote publiek wil brengen. Bestaande uit dynamische musici van zeer hoog niveau, wordt het ensemble opgevat als een horizontaal muzikaal collectief, zonder dirigent, waar elke muzikant inspraak heeft op het artistieke eindproduct.

Sinds de oprichting in 2017 in Leuven heeft Ataneres bekendheid verworven met talrijke originele projecten in verschillende muziek- en kunstgenres, vaak minimalistisch en avant-gardistisch. Het ensemble heeft al een reeks opnames gemaakt, met een focus op hedendaagse Belgische muziek. Als gast bij tal van zalen en festivals in België en daarbuiten, zoals Flagey, het Concertgebouw van Brugge, De Bijloke en het Klara Festival, ontvangt Ataneres internationaal gerenommeerde solisten die samenwerken met eerste violist Nicolas Dupont en artistiek directeur Wim Spaepen.

https://www.ataneres.com