Vrijdag 13/09 om 20u

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

Verklärte Nacht

KAMERMUZIEKCONCERT

Philippe Graffin, viool 
Raphaël Feye, cello
Karski Kwartet:
Kaja Nowak, viool
Natalia Kotarba, viool
Diede Verpoest, altviool
Julia Kotarba, cello

PROGRAMMA:
Luigi Boccherini Kwintet in C groot op. 46/3 (1793)
Allegro 
Andantino con semplicita
Tempo di Minuetto 
Finale. Allegro giusto 

Luigi Boccherini
Kwintet in f klein op. 42/1 (1789)
Allegro moderato assai 
Minuetto con moto
Adagio cantabile 
Rondeau. Allegro giusto 

Arnold Schoenberg
Verklärte Nacht voor strijksextet (1899)

Total duur: 1u15

Het Karski Kwartet, violist Philippe Graffin en cellist Raphaël Feye presenteren u een reis tussen schaduw en licht rond Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. Het is een jeugdwerk, geschreven lang voor zijn twaalftoonperiode, met accenten uit de Laat-Romantiek en invloeden van Brahms en Wagner. Deze prachtige schemerige fresco zet een wandeling van twee geliefden onder het maanlicht op muziek en de onthulling van een geheim dat sterke emoties losmaakt… en dat hen meeneemt tot aan de dageraad, een vernieuwing.
“O sieh, wie klar wie klar das Weltall schimmert!
O kijk, hoe helder het heelal schittert!”
Richard Dehmel, Zwei Menschen (Verklärte Nacht)

In contrapunt met deze Verklärte Nacht kozen de musici voor de vrolijke, gracieuze en sprankelende muziek van Luigi Boccherini in een kwintet met twee cello’s, waarvan ze fervente ambassadeurs zijn.
“Als God met de mens zou willen spreken in muziek, zou Hij dat doen met de werken van Haydn, maar als Hij Zelf naar muziek zou willen luisteren, zou Hij Boccherini kiezen.”
Jean-Baptiste Cartier, Franse violist (18e eeuw).

Een gouden uur waarin strijkstokken en snaren dansen, een moment onder de sterren dat je niet mag missen!

Philippe Graffin, viool

Philippe Graffin heeft een stevige reputatie opgebouwd in de interpretatie van het Franse repertoire; niet ongewoon voor één van de weinige leerlingen van Josef Gingold, die zelf een leerling was van Ysaÿe, voor wie de meeste stukken uit het vioolrepertoire van die tijd zijn geschreven. Hij trad op 13-jarige leeftijd toe tot het Conservatoire National Supérieur de Paris en behaalde daar in 1981 zijn eerste prijs viool. Hij vervolgde zijn studies aan de Universiteit van Bloomington (Indiana) en volgde regelmatig lessen bij Philippe Hirschhorn.

In 1987 won hij de tweede prijs in het Internationale Fritz Kreisler Concours. Hij werd opgemerkt door Yehudi Menuhin, die hem uitnodigde om een eerste opname te maken onder zijn leiding met het Royal Philharmonic Orchestra. In zijn discografie zijn veel wereldpremières te vinden, maar ook vergeten originele versies van beroemde werken zoals het Poème van Chausson en Tzigane van Ravel. Hij wordt regelmatig uitgenodigd voor de belangrijkste festivals over de hele wereld en leidt ook verschillende kamermuziekfestivals.

Philippe Graffin is vioolleraar aan het CNSM in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Raphaël Feye

Cellist en dirigent, laureaat van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, de Hochschule für Musik in Leipzig en de Muziekkapel Koningin Elisabeth, heeft Raphaël Feye zich verder bekwaamd bij leden van de Alban Berg, Artemis en Danel strijkkwartetten, bij Eberhard Feltz en bij cellist Lluis Claret. Als lid van het Quatuor CoryFeye van 2002 tot 2014 trad hij op als kamermusicus op vele festivals in Europa.

Hij studeerde directie en woonde tal van orkestsessies bij onder leiding van Sir Roger Norrington, wiens werk hem bijzonder inspireert. Raphaël Feye heeft onder andere de London Mozart Players, het Janacek Philharmonic, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik, het Brussels Vocal Ensemble en het Octopus Koor gedirigeerd. Met zijn orkest Les Métamorphoses heeft hij twee door de internationale pers bekroonde opnames gemaakt. Een opname van de strijkkwintetten van Boccherini met het Karski Quartet verscheen in 2023 bij EPR Classic.

Quatuor Karski

Opricht in 2018 en gevestigd in Brussel, is het Karski Quartet een groep waarvan de leden werden samengebracht door een gemeenschappelijke muzikale inspiratie en door vriendschap. Hun energieke en spontane manier van spelen werd enthousiast ontvangen door het publiek en de critici. De vier oprichtende leden ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Drie van hen studeerden viool bij dezelfde leraar, Philippe Graffin, die niet alleen de eerste mentor van het kwartet werd, maar ook een artistieke medewerker en die de Karski’s uitnodigde om de artistieke leiding van zijn Traces Festival te delen. De groep nam deel aan verschillende studieprogramma’s, masterclasses en residenties aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, de String Quartet Biennale Amsterdam residency, de String Quartet Studio en ECMAster aan het Royal Northern College of Music, terwijl ze een drukke concertagenda onderhielden.

Hun eerste album, met strijkkwintetten van Boccherini, opgenomen in 2023 met cellist Raphaël Feye voor EPR Classic, werd genomineerd voor de Prijs van de Duitse Muziekkritiek. Het Karski Quartet ontleent zijn naam aan Jan Karski, de legendarische figuur van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze vinden in de diepe compassie van Karski en in zijn compromisloze houding een voorbeeld om te volgen in zowel de kunst als in het leven.