Vrijdag 16 september 2022, 20 u

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

Lachrimae or Seven Tears

Ensemble Près de votre oreille

Robin Pharo – viola da gamba en directie
Paul Figuier – contratenor
Michal Gondko – renaissanceluit
Marion Martineau – viola da gamba
Agnès Boissonnot-Guilbault – viola da gamba
Ronald Martin Alonso – viola da gamba
Julien Léonard – viola da gamba

 

PROGRAMME : 

Tweetalige inleiding door musicologe Els Vanvolsem.

John Dowland (1563 – 1626)
Lachrimae or seven tears (1604)
Lachrimae Antiquae

William Byrd (1539/40 – 1623)
Psalmes, Songs & Sonnets (1611)
How vain the toyles 

John Dowland (1563 – 1626)
Lachrimae or seven tears (1604)
Lachrimae Antiquae Novae 
Lachrimae Gementes 

The second book of songs and ayres (1600)
I saw my lady weep

Lachrimae or seven tears (1604)
Lachrimae Tristes 
Lachrimae Coactae 

The first book of songs and ayres (1597)
Go crystal tears

Lachrimae or seven tears (1604)
Lachrimae Amantis 
Lachrimae Verae 

The second book of songs and ayres (1600)
Flow my tears 

William Byrd (1539/40 – 1623)
Psalmes, Songs & Sonnets (1611)
Ah silly Soule 

John Dowland (1563 – 1626)
Solus cum sola 

William Byrd (1539/40 – 1623)
Psalmes, Songs & Sonnets (1611)
O God that guides 

John Dowland (1563-1626) Lachrimae or Seven Tears (1604) and selection of Songs

Aan een van de beroemdste instrumentalisten uit zijn tijd, danken we een van de eerste, westerse, instrumentale werken van monumentale omvang. In 1604 publiceerde John Dowland een verzamelbundel met werken die de overgang symboliseren tussen de esthetiek van de renaissance en van de barok. Als katholiek muzikant reisde hij door heel Europa. Hij kreeg pas laat de kans om de felbegeerde functie van eerste luitist aan het Engelse hof in te vullen. Dowland combineerde de XVIe eeuwse contrapuntische technieken met een schriftuur die diep verbonden is met de emotie en die buiten de toen geldende compositiekaders trad. Zijn verzameling Lachrimae bestaat uit profane stukken voor luit en consort van viola da gamba’s of violen: verschillende dansen en een set van 7 pavanes die titels kregen van verschillende soorten tranen (Lachrimae Antiquae, Antiquae Novae, Gementes, Tristes, Coactae, Amantis & Verae). De 7 tranen herinneren ons aan de 7 laatste woorden van Christus, zelfs al wordt die link niet expliciet door de componist gelegd in het voorwoord. De densiteit van de schriftuur van deze puur instrumentale werken is ongekend in zijn tijd, toen vocale muziek de boventoon voerde, waardoor deze collectie een ultra-visionair werk is waarvan de harmonische complexiteit ons bijna meeneemt naar het modernisme. De reeks Lachrimae-pavanes ontleent haar hoofdmelodie aan een van de bekendste liederen van John Dowland, Flow my tears, dat vier jaar eerder uitgegeven werd en dat in de barokperiode in heel Europa een bekende hymne werd.

Met een duur van 35 minuten, is de omvang van dit werk opmerkelijk. Tijdens het concert op 16 september, waar elke Lachrimae afgewisseld wordt met een van Dowlands beroemde Songs, stellen wij u voor om de intensiteit te ontdekken van dit zeldzame, mystieke werk. Het nodigt onze ziel uit tot een krachtige introspectie, trouw aan de elisabethaanse poëzie, met evenveel helderheid als duisternis.

© Victor Toussaint

Ensemble Près de votre oreille

In 2017, ter gelegenheid van het Oude Muziek Festival Timisoara in Roemenië, creëerde Robin Pharo het ensemble Près de votre oreille rond een programma met werk voor twee viola da gamba’s van Marin Marais en La Descente d’Orphée aux Enfers van Marc-Antoine Charpentier. Na zijn opleiding aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse in Paris, leidde Robin Pharo een carrière bij verschillende ensembles, zowel in France als daarbuiten. Het ensemble Près de votre oreille concretiseert zijn intens verlangen om te creëren en zowel menselijke als muzikale ontmoetingen te cultiveren.
In 2016, neemt hij voor het label Paraty de cd L’Anonyme Parisien op, gewijd aan virtuoze stukken voor viola da gamba en basso continuo van Charles Dollé, een weinig bekende leerling van Marin Marais.

« Près de votre oreille » is een concept dat hem nauw aan het hart ligt. Vreemd en poëtisch vormt het de unieke identiteit van een jong ensemble via atypische projecten die pogen de luisteraars en toeschouwers zoveel mogelijk te betrekken bij de emotionele uitdagingen van een creatie. In de opbouw van zijn programma’s zoekt het ensemble een sterke dramaturgie, soms meditatief, altijd verbindend om de toeschouwer mee te nemen in een krachtig, zintuiglijk universum.

In samenwerking met het Centre Culturel de L’Entente Cordiale nam hij voor het label Paraty de cd Come Sorrow op in het elisabethaanse theater van het Château d’Hardelot. De cd richt zich op weinig bekende Engels werken en op de begeleidingsmethoden van de stem door viola da gamba en luit in het elisabethaanse tijdperk. Dit project markeert een belangrijke stap in de geschiedenis van het jonge ensemble, dat zich meer dan ooit wil verdiepen in Engelse muziek uit de late renaissance en de vroege barok. In het bijzonder die van de gouden eeuw van de Tudors, van het bewind van Henry VIII tot die van Elizabeth I, die vandaag de dag relatief weinig bekend is en prachtige ontdekkingen toelaat. De muzikale esthetiek van het einde van de Engelse Renaissance is voor het nieuwe ensemble Près de votre oreille een onuitputtelijke bron van schoonheid en maakt deel uit van zijn identiteit.
De passie voor het herontdekken van intense en weinig bekende muziek is een prachtige uitdaging in een hedendaagse samenleving waarin de zoektocht naar pracht en tederheid slechts voorzienigheid kan zijn.

Site : https://www.robinpharo.com/pres-de-votre-oreille-a-propos 

 

© Pascal Ito-Adami

PAUL FIGUIER, contratenor

Paul Figuier studeert in het Centre de Musique Baroque in Versailles, het CRR en het CNSM van Parijs, waar hij zich specialiseert in het barokrepertoire. Paul Figuier trad op met gerenommeerde ensembles zoals de Caravansérail, Amarillys, La Capella Mediterranea en het Atelier lyrique de Tourcoing. Om zijn toneelervaringen te verbreden, brengt hij de gezongen delen van Shakespeare’s Twelfth Night in de Comédie Française. In april 2019 maakte hij zijn operadebuut met Erismena van Cavalli, daarna in de Opera van Lausanne waar hij Orestes zong in La Belle Hélène en Mago Cristiano in Rinaldo. Tot zijn recente projecten behoorden een tournee door Noord-Amerika met de Ensemble Correspondances, Nireno in Giulio Cesare van Händel in de Opéra de Montpellier en Orfeo van Monteverdi op het Beaune Festival. 

Video Go Chrystal Tears J. Dowland : https://youtu.be/2V_CnKxyX0w