Donderdag 15 september, 20 u

SINT-MAARTENSKERK
TOURINNES-LA-GROSSE

La plénitude

Kamermuziekconcert

Het beroemde Archiduc-trio nr. 7 van Beethoven en het Trio Elégiaque van Rachmaninov door drie internationale solisten:

Alina Pogostkina – viool
Bruno Philippe – cello
Irina Lankova – piano

PROGRAMMA:

Ludwig van Beethoven  (1770-1827), Piano trio No.7 à l’Archiduc Op.97 in Bes
Sergei Rachmaninov (1873-1943), Trio Elégiaque No.1 in g

Beethovens laatste trio, nr. 7 in Bes opus 97, opgedragen aan aartshertog Rudolf, werd in één keer geschreven in maart 1811. “Alles straalt hier grootsheid uit en leidt tot de meest onweerstaanbare volheid. Oratorisch en oprecht, lyrisch in de hoogste graad, zet Beethoven in dit trio de kroon op het genre. De omvang vereist een aandachtige luisteraar. Dit baanbrekende werk, sereen en triomfantelijk, wekte vanaf zijn publieke première in mei 1814 – het was de laatste publieke optreden van de componist als pianist – het enthousiasme van zowel tijdgenoten als later dat van grote romantici, en gedurende de hele negentiende eeuw konden componisten zo verschillend als Saint-Saëns, Lalo, Brahms, Smetana of Dvořák, gefascineerd door het werk, het nooit door hun eigen trio’s in de schaduw zetten.” *

Het eerste elegische trio “Trio élégiaque nr.1 in g” werd door Rachmaninov gecomponeerd in januari 1892 in Moskow. Hij was toen 19 jaar oud. Ondanks zijn jonge leeftijd toont Rachmaninoff in de virtuoze pianopartij aan dat hij een breed spectrum aan klankkleuren kan oproepen. Dit trio heeft een duidelijke verwantschap met het Tsjaikovski-trio in a, dat een ongebruikelijk ontwikkeld eerste deel heeft en dat ook eindigt met een treurmars.

* Szersnovicz Patrick, in « Le Monde de la musique »

Dit concert is al vol, je kunt je inschrijven op de wachtlijst bij een last minute annulering: info@maxfestival.be of reserveren voor andere concerten van het festival: https://www.maxfestival.be/nl/programma/ 

© Nicolai Lund

Alina Pogostkina, viool

Alina Pogostkina, winnaares van de Sibelius Competition in Helsinki 2005, wordt geprezen om haar “diep ontroerende” uitvoeringen (Hamburger Abendblatt), speelt in ‘s werelds meest gerenommeerde festivals en concertzalen en werkt samen met dirigenten zoals Sakari Oramo, Gustavo Dudamel, David Zinman, Jonathan Nott, Paavo Järvi, Michael Sanderling, David Afkham, Robin Ticciati, Thomas Hengelbrock en John Storgårds.

De in Sint-Petersburg geboren Alina Pogostkina groeide op in Duitsland en kreeg vioollessen van haar vader Alexander Pogostkin. Later studeerde ze bij Antje Weithaas aan de Berlijnse Hochschule für Musik Hanns Eisler en barokviool bij Reinhard Goebel.

Alina Pogostkina toont een indrukwekkende veelzijdigheid in divers en breed repertoire van barok en klassiek – vaak gespeeld op darmsnaren – tot moderne meesterwerken. Vanuit haar verlangen om het spirituele aspect van muziek verder te verkennen, creëerde ze in 2008 ‘Mindful Music Making’, een speciaal samengesteld programma met als doel empowerment, mindfulness en diepere verkenning van de individuele creativiteit, zo relevant voor de klassieke muzikant van de 21e eeuw.

Site : http://www.alinapogostkina.de/ 

 

© Philippe Matsas

Bruno Philippe, cello

In 2018 werd Bruno uitgeroepen tot « Révélation Instrumentale » bij de Victoires de la Musique Classique. Hij ontvangt ook een Prix Spécial bij het Internationale Tchaïkovskyconcours in juni 2015 en een Prix Spécial voor een uitzonderlijke uitvoering tijdens het Concours Feuermann in Berlijn in november 2014.
In 2017 werd hij laureaat van de eerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello in Brussel.

Bruno Philippe, geboren in 1993, studeerde cello aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Paris bij Raphaël Pidoux en Jérôme Pernoo.
Bruno Philippe speelt in presigieuze concert- en festivalpodia met de beste Europese orkesten zoals het Radio- Sinfonie-Orchester Frankfurt onder leiding van Christoph Eschenbach, het Orchestre Dijon-Bourgogne onder leiding van Gabor Takacs-Nagy, de Bayerische Rundfunk, het Münchener Kammerorchestrer, het Orchestre National van Bordeaux, het Orchestre de Chambre van Paris, enz.

Zijn nieuw album, gewijd aan de cellosuites van Bach kwam uit in mei 2022 bij Harmonia Mundi.

Site : https://www.brunophilippe.com/ 

 

© Anoush Abrar

Irina Lankova, piano

« Irina Lankova zal ervoor zorgen dat u van klassiek houdt», bevestigt l’Echo. Met natuurlijke charisma en grote gevoeligheid geeft Irina Lankova een persoonlijke en frisse kijk op het klassieke pianorepertoire. Haar recitals worden wereldwijd geprezen en onderscheiden zich door expressieve, poëtische interpretaties, een rijk kleurenpalet en een grote klankkwaliteit.

Door de internationale pers beschreven als een pianiste met een “echt poëtische toets” (The Independent) en een spel van “oneindige kleuren” (La Libre Belgique), woont Irina Lankova al meer dan twee decennia in België, terwijl ze op prestigieuze podia speelt over de hele wereld: Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen, Salle Gaveau in Parijs, Flagey in Brussel, Piano Folies, Sagra Musicale Umbra, Cidades das Artes in Rio, enz.

Irina Lankova studeerde summa cum laude af aan de Gnessine School in Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze kreeg les van de grote meesters van de Russische school, zoals Evgenij Mogilevsky, zelf een leerling van Heinrich Neuhaus, en kreeg later persoonlijk advies van Vladimir Ashkenazy. Als erfgename van de Russische school hecht ze het grootste belang aan de klankkwaliteit en frasering, en wordt ze erkend voor haar kleurrijke palet en de lyrische aard van haar interpretaties: “Ze werkt op zeer rijk sonoor canvas en roept sferen op met een onbetwistbare autoriteit.” (The Independent)

Site : https://www.irinalankova.com/