Zondag 24 maart om 15u
THÉÂTRE DES 4 MAINS

FAMILESPEKTAKEL EN ‘AARDE’-ATELIER

Spektakel ‘Geologie van een fabel’ (Libanon), vanaf 7 jaar oud

80 kg klei… 4 handen.. klanken van elders… poëzie in haar pure staat.

In coproductie met Centre Culturel de Beauvechain en Théâtre des 4 mains. Concept, scenografie, spel: Aurélien Zouki Éric Deniaud
Geluidscreatie: Emmenuel Zouki

‘Geologie van een fabel’ is een project ontworpen voor het jonge publiek, en bedacht en uitgevoerd door Aurélien Zouki en Éric Deniaud. Het mengt verhaal, dans en bewerking van materie en geluid. Het centrale element van deze creatie is de klei: in lagen, plakken, hopen, blokken, reliefs, direct gemodeleerd, enz. … waardoor figuren en ruimten tot leven komen.

Vertrekkend van deze materie zullen de twee uitvoerders de genealogie van onze fabels en hun oorsprong traceren. We weten dat La Fontaine, Marie de France zich bij het schrijven van hun fabels hebben laten inspireren door Aesopus, die op zijn beurt inspiratie vond bij de Perzische fabels. De Perzische fabels komen met zekerheid uit Indië … en zo verder, sinds het verschuiven van de continenten ongetwijfeld, en waarschijnlijk voordat het woord zo ontwikkeld was. De eerste fabel is wellicht eenvoudigweg vormgegeven in klei.

Het gaat over de overdracht van het woord, van eenvoudige waarheden die ons van tijdperk tot tijdperk, van streek tot streek, toevertrouwd zijn. Dit terugkeren in de tijd, deze oversteek in de ruimte doet ons ook eraan herinneren dat onze grenzen, niet zo heel lang geleden, niet zo duidelijk afgelijnd waren als vandaag, en dat onze gedachten en onze verhalen wellicht de enige zaken zijn die hen nog kunnen overschrijden.

< BACK